Darbuotojų paieška: kodėl vienus kandidatus atrasti yra lengviau, o kitus – sunkiau?

Ieškant atsilaisvinusios rolės užpildymo reikia atkreipti dėmesį į ne vieną faktorių: kandidatų kiekį, laisvų pozicijų skaičių ir net galimų žmogiškųjų resursų, kurie visą šį procesą pavers realybe, galimybes. Pati darbuotojų paieška gali užtrukti įvairiai: nuo kelių dienų iki daugiau nei pusės metų – viskas priklauso nuo pozicijos svarbos bei padėties darbo rinkoje. Kai kuriais atvejais, net pats įforminimo procesas gali užsitęsti, nes net ir atradus tą „vienintelį“, gali būti, jog jam reikės nueiti „kryžiaus kelius“ iki pirmosios oficialios dienos organizacijoje.

Kartais atranka užtrunka ilgai dėl konkurencijos darbo rinkoje, ypač kai yra kalbama apie pozicijas, kurios nėra tokios paklausios. Pavyzdžiui, kai aukštosios mokyklos paruošia daugybę specialistų, kurie nebus tokie paklausūs, tarkime, rinkodaros, teisės, ekonomikos ir t.t. sektoriuose. Ir taip yra ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, nes universitetai tiesiog „mėgsta kepti“ tokius specialistus, o paklausesnės, tačiau daugiau techninių žinių reikalaujančios, pozicijos lieka pamirštos.

Taigi, kaip jau galima suprasti, atrankų procesas gali skirtis nuo daugybės įvairių faktorių, tačiau dažniausia iš jų yra konkurencija. Kita vertus, svarbu paminėti, kad nepaisant to, beveik visi šios procedūros žingsniai yra atliekami ir nesvarbu apie kokią poziciją kalbama. Viskas yra vienokiu ar kitokiu būdu rūšiuojama, skirstoma į įvairias kategorijas, tačiau iš pagrindo niekas nesikeičia. Šiek tiek kitaip yra su specialių techninių žinių ar patirties bei išsilavinimo reikalaujančiomis pozicijomis, nes darbuotojų paieška ten veikia šiek tiek kitaip. Panašiai ir su valstybiniu sektoriumi, kuris turi savas nuostatas.

Pats atrankų procesas, ypač kai kalbama apie labai konkurencingas pozicijas, yra kompleksuotas bei sudarytas iš daugybės dalių, o viską atlikti kartais užtrunka net keletą mėnesių, todėl tikėtis, jog greitai būsite pakviesti į darbo pokalbį, dažniausiai nėra verta. Kitais atvejais viskas vyksta ženkliai greičiau, o viskas priklauso nuo žmogiškųjų išteklių ar paieškos specialisto įgūdžių bei „apsukų“.

Darbuotojų paieška yra procesas, kuris reikalauja daugybės psichologinių bei techninių savybių, todėl bet kas jo atlikti negalės. Todėl dažniausiai rekomenduojame kreiptis į profesionalus: https://www.personalogrupe.lt/lt/personalo-atranka/darbuotoju-paieska