Kodėl profesionali buhalterinė apskaita tokia svarbi?

Profesionalūs buhalteriai žino – klaidos šioje srityje kainuoja itin brangiai. Pakanka sumaišyti keletą skaičių, praleisti formos pateikimo terminą ir įmonės veikla gali būti sutrikdyta. Mokesčių inspekcija įmonėms nėra gailestinga – pasiteisinimas „nežinojau, pamiršau, nepagalvojau…“ yra nepriimtinas, todėl skirtos baudos turėtų išblaškyti visas įmonės vadovų ir savininkų iliuzijas, kad būtent profesionalios buhalterinės apskaitos sąskaita galima taupyti.

Profesionali buhalterinė apskaita turi būti kiekvienoje įmonėje, nesvarbu, ar samdoma buhalterinių paslaugų įmonė, ar nuosavas buhalteris. Buhalterinių paslaugų įmonė turi dar papildomų privalumų, kuriuos norėtume šiame straipsnyje trumpai aptarti.

Vyr. finansininko paslaugos

Kiek kainuoja nusamdyti vyriausiąjį finansininką arba CFO (Chief Financial Officer)? Tokie universitetinį ekonomisto išsilavinimą turintys ir daugybę kursų išklausę asmenys yra labai brangūs. Juos graibsto stambieji verslai, kur jie randa pakankamai iššūkių ir erdvės tobulėjimui. Toks žmogus, gebantis performuoti įmonės kainodarą ir paveikti kitus valdymo sprendimus tikrai nesimėto. Smulkus verslas apie tokį gali tik pasvajoti. Aišku, yra išeitis gauti vyr. finansininko paslaugas kitu būdu. Buhalterinių paslaugų įmonės dažnai turi pakankamai aukštos kvalifikacijos darbuotojų su ilgamete patirtimi ir išsilavinimu, kad galėtų teikti vyr. finansininko paslaugą.

Vyr. finansininko paslauga yra laikina. Ji trunka tol, kol sustyguojama įmonės finansų politika, kainodara, išanalizuojami finansiniai srautai, išlaidų tendencijos. Tai gali trukti pusmetį ar dešimt mėnesių. Bendradarbiaujant su profesionalais, visa buhalterinė apskaita pakeliama į kitą lygmenį.

Skirtingų rinkų patirtis

Įmonės buhalterinė apskaita yra tvarkoma vieno arba kelių buhalterių, papildomai dirbančių su kitokiomis įmonėmis. Tokiu būdu, buhalteris turi gana nemažai patirties ir kitose verslo srityse, pavyzdžiui, mažmeninėje prekyboje, el. prekyboje, statybose, logistikoje, žemės ūkyje, paslaugų sferoje ir t.t. Jei gamybos įmonės buhalterija patikima į tokio žmogaus rankas, kitose rinkose įgauta patirtis gali padėti ne tik tvarkant kasdieninę buhalteriją, bet ir dirbant su finansiniais srautais bei kainodara.

Skirtingų rinkų patirtį turintys buhalteriai dirba buhalterinių paslaugų įmonėse. Samdomi buhalteriai tokios plačios patirties paprastai neturi.

Profesionalūs darbo įrankiai

Kaip ir gamyboje, taip ir buhalterijoje, labai svarbūs kokybiški ir profesionalūs darbo įrankiai. Plaktuku ir Exceliu gali dirbti visi. Tuo tarpu sudėtinga technika ir profesionalios buhalterinės apskaitos programos yra įkandamos ne kiekvienam. Ne dėl to, kad jomis sunku naudotis, bet dėl to, kad jos kainuoja pakankamai daug. Buhalterinė apskaita dabar perkelta į „debesies“ kompiuterijos sprendimus, kad būtų prieinama iš bet kur. Paprastai profesionalios tokių programų versijos turi galimybę valdyti kelias įmones ir jų buhalteriją vienoje vietoje. Tokie sprendimai samdytiems buhalteriams ne visada reikalingi, todėl galima už juos tiesiog permokėti.

Buhalterinių paslaugų teikėjai patys pasirūpina kompiuteriais, saugumo sprendimais, profesionalia programine įranga, biuro programomis. Viso to nereikia pirkti ir mokėti metinių aptarnavimo mokesčių.

Nenutrūkstamas buhalterinės apskaitos paslaugų teikimas

Kai įmonėje yra vienas buhalteris, visada yra rizika, kad žmogus gali susirgti, susidurti su šeimyninėmis problemomis, dėl kurių negalės laiku atlikti suplanuotų darbų. Samdant buhalterinių paslaugų įmonę tokia „bėda“ paprastai neiškyla. Buhalteriai pavaduoja vieni kitus, greitai perima visus darbus ir niekas nesustoja.

Taip pat buhalteriai konsultuojasi vieni su kitais taip ieškodami optimaliausių sprendimų. Dėl to galite būti tikri, kad buhalterinė apskaita yra vedama aukščiausiu lygiu. Vadovai būna ramūs, kai buhalteriją tvarko keli profesionalai.

Rekomenduojame: Buhalterinės apskaitos paslaugos Justicija.eu