Referatai. Kaip vyksta rašymas?

Referatai – tai mokslo darbai, kurie apima įvairius mokslinius darbus ir iš jų surinktą informaciją, kuri yra interpretuojama savaip. Tai leidžia mokiniams efektyviau mokytis tam tikrų dalykų ir išmokti rašto darbų rengimo. Be to, referatus galima naudoti kaip pagrindinį mokslo darbo elementą. Pasidalinsime patarimais bei eiga – kaip geriau juos parašyti.

Referatų rašymo procesas susideda iš kelių etapų:

1. Temos pasirinkimas. Šis etapas leidžia mokiniams susipažinti su įdomiomis temomis, kurios gali būti naudingos jų studijoms.

2. Mokslinės literatūros paieška.Jos metu moksleiviai susipažįsta su įvairiomis mokslinėmis publikacijomis, kurios gali padėti jiems geriau suprasti temą.

3. Informacijos surinkimas. Jos metu mokiniai renka informaciją iš įvairių šaltinių ir interpretuoti ją savaip.

4. Referato rašymas. Pats rašymas leidžia mokiniams susisteminti ir pateikti gautą informaciją.

Kaip tinkamai atsirinkti literatūrą?

Kokybiškas literatūros atrinkimas yra svarbus pradinis etapas, kurio metu turi būti nustatytos tam tikros literatūros rūšys. Literatūra gali būti suskirstyta į kelias rūšis:

  • Mokslinės publikacijos. Šios publikacijos skirtos moksliniams tyrimams ir apima įvairius mokslinius darbus. Tačiau nekopijuokite jų, nes tai nesiskaitys jūsų darbas. Galite pasižiūrėti tik kaip pavyzdį.
  • Enciklopedijos ir leidiniai. Šie leidiniai yra skirti plačiajai auditorijai ir yra naudingi susilažinant su įvairiomis temomis.
  • Interneto svetainės. Šios svetainės gali būti naudingos, jei norite gauti papildomos informacijos apie tam tikrą temą arba jei norite susipažinti su įvairiomis nuomonėmis. Tačiau naudokitės tik gerai žinomais ir patvirtintais internetiniais šaltiniais.

Referatai: kiek laiko skirti?

Parašyti referatą, turite susipažinti su įvairia medžiaga ir surinkti informaciją iš įvairių šaltinių. Tai užtruks tam tikrą laiko, todėl turite planuoti ir susitarti su mokytoju apie terminą. Jei esate susipažinęs su tema ir turite gerą literatūros atrinkimą, rašymo procesas gali užtrukti ilgiau.

Neatidėliokite visko paskutiniai nakčiai, nes neužtikrinsite, jog būtų išlaikyta kokybė ir būtų tiksli informacija. O tai padaryti per vieną naktį labai sudėtinga. Geriausia susidėlioti darbų grafiką ir skirti vieną – dvi valandas per dieną referatui rengti.

Tikimės, jog šie patarimai Jums padės ir gausite aukštesnį įvertinimą. Ačiū, kad skaitote.