Kraujo tyrimai: inkstų veiklos testai

Inkstai yra neatsikariama šlapimo sistemos dalis, kuri yra įsitaisiusi šiek tiek žemiau šonkaulių. Šie organai padeda prafiltruoti nereikalingas medžiagas iš organizmo bei gamina hormonus, kurie palaiko kraujo spaudimą, eritrocitus, vitaminą „D“ ir t.t.. Kai kurios ligos, kaip pavyzdžiui, aukštas spaudimas ar cukrinis diabetas kenkia tinkamai jų veiklai, todėl esant įtarimui šeimos gydytojai rekomenduoja, kad pacientui būtų atlikti kraujo tyrimai, kurių metu bus stebima šių organų veikla. Testai yra reikalingi, kai pacientas pasižymi šiais simptomais:

  • Kraujas šlapime (Hematurija);
  • Skausmingas šlapinimasis (Dizurija);
  • Dažnas noras šlapintis;
  • Problemos pradėjus šlapintis.

Sveiki inkstai be problemų pašalina nereikalingų medžiagų ir skysčių perteklių iš kraujo, tačiau esant jų veiklos sutrikimams, šios funkcijos pradeda streikuoti ir ilgalaikiu gali išsivystyti rimti bei ilgalaikiai sveikatos sutrikimai. Todėl į šias problemas reikia žiūrėti labai rimtai, nes blogiausiu atveju organai gali iš viso nustoti funkcionuoti ir valyti kraują, o to pasėkoje gali būti reikalingos dializės ar net jų persodinimas.

Inkstų tyrimų metu yra siekiama išmatuoti, kaip šis organizme esantis organas atlieka savo darbą, tai yra šalina nereikalingas medžiagas. Kraujo tyrimai yra vienas iš būdų, kaip tai yra galima atlikti, o kitas yra šlapimo. Kai kuriais atvejais pacientui yra atliekama abejos šios procedūros, o jų rezultatai yra sužinomi vos kelių dienų bėgyje. Kalbant apie pirmuosius tyrimus, tai dažniausiai mėginys yra paimamas iš piršto arba venos ir siunčiamas į laboratoriją ištirti.

Dažniausiai tokie kraujo tyrimai yra paprasti ir nesukelia jokių šalutinių veiksnių, tai reiškia, kad juos atliekant nėra sukeliamas pavojus paciento sveikatai. Tačiau po tokių testų pacientams gali pasireikšti svaigulys ar nuovargis, bet šie simptomai praeina labai greitai, o jeigu ne, tai yra labai svarbu apie tai pranešti savo šeimos gydytojui arba klinikos, kurioje buvo atliekama procedūra, specialistui.

Kraujo testai gali labai daug pasakyti apie specialisto sveikatą ir jo organų veikimą, todėl juos rekomenduojame atlikt reguliariai. Apie kitas tokių tyrimų rūšis galima pasiskaityti čia: https://www.testamide.lt