MARIJAMPOLĖS MEILĖS LUKŠIENĖS ŠVIETIMO CENTRAS

SVEIKATAI PALANKI VAIKŲ MITYBA

Programos anotacija (aktualumas, reikalingumas):

Įrodyta, kad tinkama ir visavertė mityba daro poveikį fiziniam ir protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui, todėl tai yra vienas pagrindinių sveikatą saugančių bei palaikančių gyvensenos veiksnių. Kuo anksčiau vaikams pradedama ugdyti sveikos gyvensenos ir sveikos mitybos įgūdžius, tuo efektyviau galima užtikrinti tinkamą ir gerą jų augimą, vystymąsi bei aukštesnę gyvenimo kokybę suaugus. Lietuvoje vaikų sveikatos gerinimui, ir visame pasaulyje plintančios nutukimo epidemijos prevencijai skiriama daug dėmesio. Tuo tikslu šalies bendrojo lavinimo mokyklose, ikimokyklinėse ir vaikų globos įstaigose įvesta sveikos mitybą skatinanti maitinimo tvarka, vaikų patiekaluose ribojamas riebalų, cukraus ir druskos kiekis, draudžiami sveikatai nepalankūs maisto produktai ir gėrimai, pradinių klasių mokiniai gauna nemokamų vaisių, daržovių bei pieno produktų. Nustatyti privalomi maisto kokybės reikalavimai.

Siekiama kompleksinio švietimo ir vaikų mitybos raštingumo didinimo, kad ne tik įgytų žinių per technologijų pamokas apie mitybą, bet ir mokėtų gaminti sveikatai palankius patiekalus, žinotų pagrindinius kriterijus renkantis maisto produktus.

Šių mokymų metu mokytojai išmoks pagrindinius vaikų maitinimą reglamentuojančius kriterijus, sveikatai palankaus vaikų mitybos įpročių formavimo strategiją, išmoks susidaryti sveikatai palankų valgiaraštį, išsirinkti sveikatai palankius maisto produktus ir pagaminti sveikatai palankius patiekalus. Sužinos naujų receptų, ką galima perteikti vaikams, kad gaminimas būtų paprastas, bet patiekalai sveikatai palankūs ir subalansuoti.

 

Programos tikslas:

 Supažindinti su sveikatai palankia vaikų mityba.

 

Programos uždaviniai:

  1. Praplėsti žinias apie sveikatai palankaus vaikų mitybos raštingumo didinimą per technologijų pamokas;

  2. Įgyti gebėjimų, kad mokiniai ne tik gautų kompetentingas žinias apie mitybą, motyvuotume juos valgyti sveikai, rinktis sveikatai palankius maisto produktus ir išmokintume pasigaminti sveikatai palankius valgius.

 

Programos turinys (temos, valandos):

  1. Vaikų mitybos pagrindai. Vaikų maitinimo reglamentavimas (Kokie maisto produktai rekomenduojami vaikams? Kokie draudžiami?). Sveikatai palankaus vaikų mitybos įpročių formavimo strategija. 10 pagrindinių sveikatai palankios vaikų mitybos principų. – 1 ak. val.

  2. Maisto produktų ABC. Ženklinimo etikečių analizė. Kaip išsirinkti sveikatai palankiausią maisto produktą? Marketingo gudrybės? Ekologiškas maistas. – 1 ak. val.

  3. Maisto gaminimo ABC. Maisto sauga ir kokybė. Sveikatai palankiausi gamybos būdai. Maistinės vertės išsaugojimas. Pateikimas. – 1 ak. val.

  4. Sveikatai palankus vaikų valgiaraštis. Pusryčių, priešpiečių ir pavakarių, pietų ir vakarienės idėjos ir receptai. – 1,5 ak. val.

  5. Sveikatai palankūs patiekalai. – 1,5 ak. val.

 

Dalyviai:

Technologijų mokytojai

 

Laikas:

2018 m. I pusmetis, 1 diena, 6 valandos

 

Programos vadovas:

Švietimo centro metodininkė Gintarė Grigaliūnienė